Τρίτη 28 Απριλίου 2009

To spiti tis...

Σε συνέχεια των προηγούμενών μας καλλιτεχνικών δράσεων, ως ομάδα προτείναμε την πραγματοποίηση ενός νέου έργου για το Σπίτι της Κύπρου. Η συνολική πρακτική μας σχετίζεται με θέματα που άπτονται της κατάστασης των καλλιτεχνικών πραγμάτων με μια αναστοχαστική διάθεση. Στην παρούσα στιγμή, σχεδιάσαμε την υλοποίηση ενός έργου με αντικείμενο την ίδια την Ιστορία της Τέχνης και του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε το πως επενεργεί στην Ελλάδα. Προσανατολιστήκαμε στην κατασκευή ενός παραπήγματος, μιας "παράγκας", που θα μεταστοιχειώνει ποιητικά, αλλά και αυτό- σαρκαστικά, όλη την ως άνω σχέση. Το παράπηγμα συνπληρώνεται από και θα ενεργοποιεί μια άλλη σειρά πραγμάτων, ικανά να αναδείξουν μια προβληματική, εν τέλει, συνθήκη. Το έργο, υπό τον τίτλο To spiti tis... σκοπεύει να έρθει σε σύγκρουση με τον ίδιο τον εκθεσιακό χώρο, με το πως αυτός είναι διαμορφωμένος, σαν ένα ακόμα white cube, κληρονομιά του μοντερνισμού και της μεθόδου
που επέβαλλε στην θέαση των έργων.

Ταυτόχρονα, θέλει να αντιπαρατεθεί και με τα υπόλοιπα εκθέματα, στο βαθμό που αυτά αποτελούν αντικείμενα του βιομηχανικού σχεδιασμού και, ως εκ τούτου, χαίρουν μεγαλύτερης καθαρότητας και σαφήνειας, όσων τουλάχιστον αφορά τη σχέση μορφής και περιεχομένου. Η παραπάνω "σύγκρουση" δεν επιθυμεί να υπονομέψει το σύνολο των υπόλοιπων εκθεμάτων και το σχεδιασμό του χώρου, αλλά να αντιπαραβληθεί με αυτά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έλαβαν χώρα την Δευτέρα 27 Απριλίου του 2009

2 σχόλια:

  1. Είναι προφανές ότι η επιμελητρια δεν κατάλαβε το έργο .... Πάντως μιας και το θέμα είναι η κατάσταση της τέχνης στην Ελλάδα η αντίδραση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος του έργου .Ίσως να τα ξαναβάζατε και να βιντεοσκοπήσετε την περφόρμανς της απομάκρυνσής τους κε να προσθέτατε το βίντεο στην έκθεση ..... σίγουρα κάτι μπορείτε να σκεφτείτε...έχει πάντως το ενδιαφέρον του το πράγμα!!!!μην το παίρνετε προσωπικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η επιμελητρια μαλλον δεν καταλαβε πολλα εργα..
    καποιοι εχουν μεινει κολλημενοι σε lifestyle και μοντερνιστικες αποψεις ΣΤΗΣΙΜΑΤΟΣ- ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ εκθεσεων..και εμεις ως φοιτητες ειχαμε παραπονα, αλλα δεν πειραζει, ειδαμε και κριναμε..
    καλα να μαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή