Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Untitled

Για την συμμετοχή μας στην έκθεση «Design 2009 προτείναμε το έργο To spiti tis... επιδιώκοντας, όπως αναφέρεται στην πρότασή μας, «την αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα εκθέματα, στο βαθμό που αυτά αποτελούν αντικείμενα του βιομηχανικού σχεδιασμού και, ως εκ τούτου, χαίρουν μεγαλύτερης καθαρότητας και σαφήνειας, όσων τουλάχιστον αφορά τη σχέση μορφής και περιεχομένου». Συνεχίζοντας, υποστηρίξαμε πως «η παραπάνω "σύγκρουση" δεν επιθυμεί να υπονομεύσει το σύνολο των υπόλοιπων εκθεμάτων και το σχεδιασμό του χώρου, αλλά να αντιπαραβληθεί με αυτά». Η πρόσθεση ενός οργανικού υλικού (μήλα) εξυπηρετούσε σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις μας. Στο χώρο δεν παρουσιαστήκαμε αυτόκλητα, όπως επίσης και δεν ενημερωθήκαμε εκ των προτέρων για τυχόν δεσμεύσεις ή και απαγορεύσεις.

Λίγες μόλις ημέρες πριν τα εγκαίνια της έκθεσης μας ετέθη το πρόβλημα της οσμής των μήλων και της ενδεχόμενης μελλοντικής δυσοσμίας του χώρου καθώς αυτά επρόκειτο να αποσυντεθούν. Ως εκ τούτου, αποδεχθήκαμε να αλλάζουμε τα μήλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Την επομένη, κιόλας, των εγκαινίων μας ζητήθηκε να τα αφαιρέσουμε διότι ο χώρος μύριζε. Τρεις ημέρες μετά τα εγκαίνια τα μήλα αφαιρέθηκαν. Δεν ξέρουμε από ποιόν και ούτε μας αφορά. Δεν προβήκαμε σε κανένα χαρακτηρισμό, ούτε αποδώσαμε ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως άλλωστε μπορεί κανείς να καταλάβει παρακολουθώντας το χρονικό των γεγονότων στο blog.

Στο πεδίο των ενδιαφερόντων της ομάδας εμπεριέχεται, μεταξύ άλλων, μια αναστοχαστική διάθεση πάνω σε ζητήματα που αφορούν τους τρόπους της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής και δεξίωσης των εικαστικών έργων, όπως αναφέρεται εμμέσως και στην πρόταση για το έργο που προτείναμε στην εν λόγω έκθεση. Η πρακτική αυτή συμπληρώνεται από blogs, που στόχο έχουν τη συνέχεια της συζήτησης επί των θεμάτων που κάθε φορά προκύπτουν από τις δράσεις μας.
[ http://www.kodra-underconstruction.blogspot.com/,
http://www.our-living-room.blogspot.com/ ]

Με το συγκεκριμένο blog επιχειρήσαμε και πάλι να δημιουργήσουμε ένα ελάχιστο «δημόσιου χώρου» εντός του οποίου προϋποτίθεται η ελεύθερη έκφραση και ανάδειξη των διαφορετικών και, ενίοτε, συγκρουόμενων απόψεων. Να ξεκινήσουμε μια δημόσια, ανοικτή διαβούλευση έχοντας πλήρη συνείδηση των ορίων της δημοσιότητας αυτής.

Κλείνοντας, αναφέρουμε πως σεβόμενοι το χώρο, τους ανθρώπους που μας φιλοξένησαν και μας εμπιστεύτηκαν, αλλά και εμάς τους ίδιους, είμαστε υποχρεωμένοι να αποσύρουμε το έργο.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΑΣOΝΑΣ ΚΟΝΤΟΒΡΑΚΗΣ
ΞΑΝΘΗ ΚΩΣΤΟΡΡΙΖΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΪΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΝΑΚΑΣ
NΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΑΠΑΞΕΝΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟΥΡΜΟΥΖΗ
ΜΑΡΩ ΦΑΣΟΥΛΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου